Piesele de mobilier vechi si frumoase confera oricarei locuinte o nota deosebita. Insa ele au nevoie de o ingrijire corespunzatoare si regulata.
Desi exista pe piata o multitudine de produse pentru ingrijirea mobilei dumneavoastra, dar care contin de cele mai multe ori uleiuri minerale sau substante prea grele pentru aerul din incaperi si uneori pot provoca alergii. Exista insa si metode alternative care va intretin la fel de bine mobilierul: metodele bunicii, nepoluante si fara efecte secundare.
O intretinere perfecta a mobilierului din lemn e destul de usor de realizat. Chiar daca praful si murdaria se pot indeparta cu o simpla carpa umezita, riscati sa ramana picaturi de apa pe suprafata lemnului, care vor genera pete pe mobila dumneavoastra. In cazul murdariei indaratnice si a zgarieturilor, exista mai multe solutii de casa:
1) Impotriva prafului(aceasta solutie impiedica praful sa se depuna la fel de repede pe suprafata mobilei).
Ingrediente: 1 l apa
1 lingurita otet(15%)
1 lingurita glicerina
Se amesteca apa, otetul si glicerina intr-un vas. Se toarna putin pe o laveta si se sterge mobila.
2)Ingrijirea furnirului
Ingrediente: 200 ml ulei de masline
20 ml zeama de lamaie
1 sticluta cu dop de pluta
Se toarna in sticla uleiul si zeama de lamaie filtrata printr-o palnie in care ati pus in prealabil tifon. Se pune dopul si se amesteca bine. In caz de nevoie picurati substanta pe un tampon din vata, in acoperiti cu o carpa din in si lustruiti cu miscari circulare. Substanta se poate folosi cateva saptamani. A se agita inainte de fiecare folosire!
3) Curatarea mobilei din stejar
Cand lemnul de stejar e prafuit si apar pete, exista o singura solutie, cunoscuta de toata lumea: berea. Dar daca suprafata a devenit cu timpul si aspra, la bere se mai adauga ceva.
Ingrediente: 1 lingurita ceara de albine
300 ml bere
2 lingurite de zahar
Se topeste ceara in bain-marie. Se lasa sa se raceasca putin, dar aveti grija sa nu se intareasca! Se adauga zaharul si berea, apoi se aplica pe mobilier, folosindu-va de o pensula cu par moale si se lasa se se usuce. Se freaca apoi bine cu o carpa din lana.
4) Stralucire si blandete
Cine vrea sa-si trateze mobila intr-un mod deosebit si delicat, sa incerce urmatoarea solutie:50 g de tarate de grau la 1 l de apa.
Se pun la fiert taratele cu apa, pe cat posibil intr-o oala cu fund gros ca sa nu se prinda de fund. Se strecoara zeama obtinuta si se freaca mobila cu ea.
5) Apa de curatat concentrata
Pentru indepartarea murdariei puternice se poate prepara o solutie de curatat bazata pe apa cu sapun:
1 l apa cu sapun
1 lingura solutie apoasa de amoniac
1 lingura ulei de terebentina
Se incalzeste apa putin, sa fie calduta. Se adauga solutia de amoniac si terebentina, apoi se freaca puternic locurile murdare cu o carpa sau un burete.
Alte sfaturi utile:
* Straturile de praf intarite, formate cu timpul pe suprafata lemnului, se indeparteaza cel mai bine cu otet de mere.
*Dupa ce se sterge de praf, mobila din lemn de nuc se lustruieste cu lapte.
* Mobila nu trebuie stearsa cu carpa umeda, ci se recomanda frecarea lemnului cu ceara de albine.
*Zgarieturile de pe lemnul deschis la culoare se pot indeparta cu crema de pantofi de culoare alba sau bej, iar de pe mobila ,,neagra ca abanosul", zgarieturile se pot indeparta cu crema de pantofi neagra.
*Miezul de nuca este un alt aliat impotriva zgarieturilor de pe mobila. Cu doar o jumatate de nuca, frecand suprafata zgariata, puteti face minuni!
*Urmele de presare din lemn se indeparteaza asezand o carpa umeda pe ele. Dupa cateva ore au disparut!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu